„Złoto Inków”

Zastanawiająca jest niewielka popularność komosy ryżowej, nazywanej również „Złotem Inków, w diecie Polaków. Quinoa to nie tylko składnik bogaty w wartości odżywcze, ale do tego bardzo smaczny, doceniany przez znanych kucharzy czy celebrytów. Przede wszystkim, w odróżnieniu od wielu produktów roślinnych, zawiera pełnowartościowe białko. Dużo w nich aminokwasów: lizyny i izoleucyny, które kojarzone są raczej z produktami zwierzęcymi.

dentysta gorzów

Komosa ryżowa to także świetny element diety ze względu na zawartość tłuszczów. Nie tylko zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwas alfalinolenowy czy kwasy omega-3, ale dodatkowo ich zawartość dwa razy większa niż w przypadku chociażby pszenicy. Tak zbudowane tłuszcze wpływają na obniżenie cholesterolu są pomocne dla działania naszego układu krążenia niwelują ryzyko zachorowania na miażdżycę. Jednocześnie quinoa jest czynnikiem przyspieszającym spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego też jest coraz częściej doceniana przez zwolenników zdrowego jedzenia, dbających o zawartość swojego talerza.

http://www.laminart.pl/oferta/strona/co-to-jest-fornir,36 www.3deko.waw.pl