Właściwości zdrowotne amarantusa

Właściwości zdrowotne amarantusa

1 marca 2018 Off By Regina

Szarłat, bo tak inaczej nazywany jest amarantus, to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Początkowo uprawiany był głównie w Ameryce Południowej, ale z czasem przeniósł się na inne kontynenty, w tym do Europy.

Ceniony jest głównie za swoje bogactwo w wartości odżywcze. Przede wszystkim jest to źródło białka, posiadającego wszystkie aminokwasy egzogenne.

Jednocześnie jest to białko bardzo szybko i łatwo przyswajalne, o wyrównanym składzie aminokwasowym, co stanowi jego kolejny atut. Zawartością szarłatu są również duże ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

www.kokoriko.com.pl

Zdrowe tłuszcze pozwalają obniżyć poziom cholesterolu w organizmie i przyczyniają się do ogólnej poprawy zdrowia. Amarantus to także produkt bogaty w składniki mineralne i witaminy.

W ziarnach rośliny znajdują się chociażby duże ilości potasu, fosforu, wapnia czy magnezu. Z witamin dominują głównie witamina B, odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego, oraz witamina E, która pełni funkcje ochronną.

prostokątne kabiny prysznicowe https://www.mlazienka.pl/ sklep internetowy Niebieskalazienka.pl Diodowe żarówki ledowe