Świadome odżywianie i ekologia

Świadome odżywianie i ekologia

3 lipca 2018 Wyłącz przez Regina

Dobre jedzenie to nie tylko takie, które pochodzi z właściwych, ekologicznych źródeł. Idea świadomego odżywiania, która zyskuje duże uznanie w świecie, jest znacznie szersza. Przede wszystkim powinniśmy wiedzieć, kiedy i ile jeść. Spożywając zbyt wiele kalorycznych produktów o niewłaściwych porach wpływamy ujemnie na swoją przemianę materii i możemy za jakiś czas zmagać się z nadmiarem kilogramów. Tymczasem życie eko to nie tylko zjadanie tego, co pochodzi z odpowiedzialnych upraw czy hodowli.

To także dbałość o dobre samopoczucie i naturalny rytm naszego organizmu. Wskazania dietetyków są klarowne – jedzmy mniejsze porcje w ciągu dnia, za to częściej. Unikajmy podjadania między posiłkami, odstawmy kaloryczne i słone przekąski, słodycze spożywajmy sporadycznie. Warto uwzględniać w swojej diecie udział przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz inne poważne przypadłości. Zdecydowanie należy zerwać ze stołowaniem się w barach szybkiej obsługi, bo fast-foody nie bez powodu są określane mianem „śmieciowego żarcia”.

http://oratech.pl/zestawy-hydroforowe/ www.cantuspolonicus.pl