Soja hitem wśród wegetarian

Soja hitem wśród wegetarian

22 marca 2018 Wyłącz przez Regina

Soja stała się ostatnio bardzo pożądanym produktem roślinnym, a swoją „sławę” zawdzięcza w dużej mierze wegetarianom. Proporcjonalnie do wzrostu popularności ruchu wegetariańskiego rośnie także popularność soi, a to głównie dzięki licznym możliwościom wykorzystania jej w kuchni. Rocznie powstaje ponad 400 dań, najczęściej zaliczanych do kategorii zdrowego jedzenia, opartych o użycie soi. Przede wszystkim roślina ta uważana jest za świetną alternatywę dla mięsa.

Białko soi nie tylko może być porównywanie do białka zwierzęcego, ale nawet pod niektórymi względami wyraźnie je przerasta. Nie zawiera na przykład szkodzących organizmowi puryn, które wpływają na utrudnione przyswajanie białka. Choć soja jest lekkostrawna i ma mnóstwo właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, to nie powinniśmy przesadzać z jej nadmiarem. Rośliny strączkowe zawierają związki chemiczne upośledzające pracę tarczycy.

Choć gotowanie zmniejsza ich zawartość o 30%, to i tak nie powinno się jeść więcej niż 50 g soi dziennie.

http://ciechsol.com/produkty/produkty-spozywcze