Przysmak mieszkańców okolic akwenów morskich

Przysmak mieszkańców okolic akwenów morskich

16 lutego 2018 Wyłącz przez Regina

Ludność żyjąca w pobliżu akwenów morskich od setek lat stosuje wodorosty w swojej tradycyjnej kuchni. Pod tym względem przewodzą głównie kraje azjatyckie, takie jak Chiny, Japonia czy Wietnam. W Europie największą popularnością ten produkt roślinny cieszy się w krajach skandynawskich. Dlaczego warto wprowadzić wodorosty do swojej diety? Przede wszystkim może być to dostawa niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Wodorosty uznawane są także za jedne z najbezpieczniejszych produktów roślinnych, ponieważ do tej pory nie znaleziono żadnych trujących odmian. Warzywa morskie zawierają takie minerały jak jód, fosfor czy sód. Niektóre z wodorostów zawierają pełnowartościowe białko, z obecnością wszelki potrzebnych ludziom aminokwasów, dlatego często polecane są wegetarianom jako substytut mięsa. Dzięki obecności błonnika produkt roślinny ma korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego.

Właściwości wodorostów wpływają na obniżenie złego cholesterolu, hamują rozwój nowotworów oraz świetnie wspomagają w leczeniu trądziku.

oświetlenie szynowe www.stomatologiasorriso.pl/implanty.html