Pomidory – dlaczego warto je jeść i z czym?

Pomidory – dlaczego warto je jeść i z czym?

27 marca 2018 Wyłącz przez Regina

Pomidory zaliczają się do warzyw, które dzięki swojej zawartości mają bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.

Co w sobie zawierają? Jakie witaminy oraz minerały dostarczą do naszego organizmu? W jaki sposób można wykorzystać je w kuchni? Najważniejszym składnikiem pomidorów jest likopen, który neutralizuje wolne rodniki, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i zwiększa naszą odporność.

Najwięcej likopenu znajdziemy w czerwonych pomidorach.

Warzywa te są bogate w błonnik, dzięki czemu wspierają pracę ludzkiego układu trawiennego.

Oprócz tego doskonale nadają się jako składnik diety odchudzającej – na 100 gram pomidorów przypada tylko 15 kilokalorii.

Dodatkowo pomidory są bogate w witaminę A, C oraz E, a zawierają także duże ilości potasu czy bromu.

W jaki sposób wykorzystać pomidory? Są świetnym składnikiem kanapek czy różnorakich sałatek.

www.wymianaczesci.pl

Bez większych trudności powinniśmy przygotować także sok pomidorowy, który dostarczy organizmowi duże ilości witaminy C.

Bardzo popularna jest także zupa pomidorowa, często goszcząca na naszych stołach.

profilaktyka chorób oczu rower trójkołowy dla niepełnosprawnych