Kalafior jako składnik diety

Kalafior jako składnik diety

4 marca 2018 Wyłącz przez Regina

Często kalafior przedstawiany jest jako składnik z mniejszą ilością wartości odżywczych niż brokuł, czyli inny członek rodziny roślin krzyżowych.

W rzeczywistości kalafior jest jednak również bardzo cennym składnikiem diety, który warto rozpatrzeć przy układaniu swojego codziennego menu.

Kalafior, podobnie jak brokuły, zawiera sulforafan.

Jest to składnik, który zabija komórki rakowe i hamuje rozwijanie się ewentualnych guzów nowotworowych.

Reguluje także ciśnienie krwi, a także bardzo korzystnie wpływa na działanie ludzkiego serca.

Warzywo to jest również bardzo bogate w różnego rodzaju witaminy oraz minerały wspomagające dietę przez dużą ilość składników odżywczych.

Jedna porcja kalafiora to prawie 80% dziennego zapotrzebowania przeciętnego człowieka na witaminę C, która jest niezbędna dla prawidłowego działania naszego organizmu.

To także źródło roślinnego białka, witamin z grupy B i K, magnezu, potasu czy fosforu.

Dzięki witaminom z grupy B kalafior korzystnie wpływa na działanie naszego mózgu, co ułatwia codzienne funkcjonowanie.

sklepfitcast.pl wózki elektryczne